Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2017 10:08 - СЕБЕНАСИЩАНЕ
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 974 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 13.06.2017 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Интересна е тази дума. Не прилича много на „егоизъм“, нито на престъпление по наказателния кодекс. Все пак усещането е за нещо страшно…

Какво се крие зад думите, или по-точно, какво се крие зад постоянната подмяна на думите в наши дни?

Разбира се, познато ни е безсилното усещане, че вече „плеймейтка“ е закачливият термин за някогашната "пропад нала" жена, днес изпълнена с нагло самочувствие, и чест оканена от медия  на медия да разказва „ценния си опит“. Дали можем да опазим дъщерите си от подражание на подобни личности? Защото само едно ниво над плеймейтката застават актриси, музикантки, хора на изкуството или успеха, които охотно описват в същите тия медии „свободната си любов“ или „опитването“ на това и онова… и на тях с готовност подражават по-интелигентните и осигурени момичета.

Да, днес няма Инквизиция, нито дори скромни намеци от страна на безличната църква относно „морала“ на хората. Днес не е проблем да ограбиш, излъжеш, ощетиш, и пак да бъдеш „свободно избран“ от народа да го управляваш, например…

Все пак, самите ние, с остатъците от любов, оцеляла в сърцата ни, несъзнателно браним границите на децата си, защото не желаем тяхната скъпоценна личност да бъде наранена, подменена, употребена! Именно в тия вътрешни усещания можем да се укрепим, защото те съдържат по-голяма Истина от повечето модерни психологически или „духовни“ учения.

Ала има и по-страшно от падението на морала. Новото учение на „себереализацията“ набира популярност, като според естествените ни склонности постепенно ни превръща във „валяк“, помитащ ангажименти и приятелства, застанали по пътя на „мечтите“… или пък ни превръща в постоянно виновни и нещастни, задето „не успяваме да се преборим“.

В такива моменти е полезно да си припомняме борците за народна свобода. Не е най-страшно да те разстрелят. Страшното е било още на млади години рязко да оставиш всичко, което „би могъл да направиш и да бъдеш“ в живота си, заради нещо по-голямо от теб самия! Нещо, ценно за ЗДРАВЕТО на обществото. За да не се забравя правото на Свобода, за нея периодично някой жертва себе си. 

Жертва? Тази дума напълно отсъства от съвременните учения за себереализация, успех, „сбъдване на мечти“… Жертвата, тоест отсичането на своята воля, самомнение и желания заради нещо Добро, става все по-неясен термин на новото поколение. А и какво е „добро“, питат вече те… „Не е ли доброто нещо относително – за теб добро, а за мен лошо“? 

Отнемайки на децата си Очите, Сетивата, Назоваванията, ние подготвяме едно страшно бъдеще. Бъдеще на безчувственост и неадекватност. Бъдеще на постоянно себенасищане, в което единствените печеливши ще са търговията и рекламната индустрия. Защото както е казал още цар Соломон: „нито се напълва окото с гледане, нито се насища ухото със слушане“. А това неизразимото, с което се напълва сърцето, Творецът е приготвил само за тия, които Го обичат. 

Нека не сме наивни. Не говорим просто за ограбване на другите, угаждане със скъпа храна, трупане на пари. Много по-често хората се отдават на себенасищане с информация, с количество изкуство /най-често "модерно"/, с пътувания на нови и нови места… Много по-често хората прикриват себенасищането с това, че ако не ядеш високо качество храна, ако не носиш определени марки дрехи, ако нямаш определени технологични придобивки в дома си, ти си „долна категория“ човек…  не за друго, а защото не си успял да ПОСТИГНЕШ това НИВО. Вероятно, си мързелив? Вероятно, си глупав? Вероятно, си нерешителен?

Сеейки такива обвинения, себенасищането атакува дори търпеливите, кротки и благи хора. Те вече не се и замислят колко са ценни сърцата им за техните приятели, които винаги могат да се стоплят там като в къща с голямо огнище. Те страдат, чувстват се аутсайдери, докато наглостта тържествува и привлича последователи. 

*Заповядайте в дискусионен клуб "Между редовете" ...

https://m.facebook.com/groups/511648148944150?ref=bookmarks

image





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212428
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031