Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2018 19:06 - Анима
Автор: georgihadjiyski Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1694 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Анима

 

image

Прието е думичката „анима” и насищането й с особен, уникален смисъл в името на нейното превръщане в универсален общосподелен психоаналитичен термин да бъде приписвано на Карл Густав Юнг. Чел съм няколко книги на Карл Густав Юнг – по времето, когато четях психоаналитична литература в желанието си да прилагам опознатите идеи в практическата си дейност. А имаше и такъв период в живота ми. От него останаха няколко десетки публикации в различни наши издания... И повече или по-малко избледнели спомени от опити за осмисляне на някакви човешки представи за естеството на някакви реални или въображаеми човешки същности.

Твърди се, че анимата е част от някакво извечно духовно начало, свойствено на всяко човешко същество и понеже подвластният на изконния стремеж към безсмъртие на битието човешки живот е част от всеобщото движение от нищото към нещото (или обратно), от вечното преображение на материята в енергия и антиматерия, от светлата към тъмната част на Вселената и обратно..., а за да се опознае, да се осъзнае, да се осмисли естеството на всяко устремено към своята противоположност нещо, то трябва да се сравни със самата си, при това еднородна противоположност, трябва и присъщата на всеки човек анима да има своя анимус – а те – анима и анимус, тяло и дух, материя и съзнание, плът и разум..., поради своя  произход са едновременно и вътрешно присъщо индивидуално състояние, а и нещо, което свързва индивида с всяко друго живо същество във времето и пространството.

И понеже всички ние пренасяме своите същности навсякъде, където сме, носим и своите анима и анимус дори и във виртуалността – и в своите предпочитания към другите, и в своите общувания, дори и в своите творчески продукти.

Безсмислено е да се опитвам да намеря отговор на въпроса как тя се превърна в анима и защо точно тя стана анима – защото има неща, чиито смисъл е да бъдат опознати и така да претърпят метаморфозата чрез творчески процес на вечно търсене и преоткриванe в статично, лишено от динамика състояние, запратено в определена част на мозъка и склонно към потъване в забравата, и други неща към които безспорно принадлежи и самата анима с безкрайно различна, друга същина – защото тя е много чужда на студената, абстрактна, формална логика, поради своята еднозначност с ирационалната, непознаваема, но присъща на всяко човешко същество, пропита с приятна стопляща емоционална чувственост(всемирна) душа. Излишно е да се замислям кога и как сме станали виртуални приятелчета – времето е проекция на съзнанието, а когато то се съпостави към безсмъртието на душата, просто губи всякакъв смисъл, както и когато самата анима се персонализира, нейната същина става излишна – навярно и затова в мига, когато я отъждествих с понятието „анима”, просто я блокирах. 





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2303792
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031